Szombaton nyolcra nőhet a magyar aranyak száma

0
140

Az utolsó előtti napon, szombaton véget ér a kajak-kenusok számára az olimpia. Összesen négy számban nem osztották még ki az érmeket. Ebből kettőben szurkolhatunk magyar hajóért, ha minden a papírforma szerint alakul, akkor minimum egy első helyet elhozunk.

Férfi K1 200m: Magyar nélkül

Molnár Péter próbált szerencsét a kajakosok legrövidebb távján, de ebben a brutális mezőnyben nem sikerült döntőbe jutnia. A vb-ezüstérmes Maxime Beaumont és az Eb-címvédő Liam Heath tűnik a legerősebbnek. De odaérhet az aranyra a bombaformában lapátoló spanyol Saul Craviotto és a német Ronald Rauhe is. Nem lehet leírni az éppen, hogy döntőbe kerülő vb-címvédő Mark de Jonge-t sem, aki a surranó pályán, az 1-esen megy majd. Igazából az éremre bárki, az aranyra öt-hat kajakos érhet oda, szóval iszonyatosan kiegyenlített a mezőny.

Liam Heath 1.90 Maxime Beaumont 4.00 Saul Craviotto 5.00 Ronald Rauhe 5.50

Férfi C2 1000m: Kapjátok össze magatokat fiúk! Ez parancs!

Az első döntő melyben magyarokért szurkolhatunk. Vasbányai Henrik és Mikre Róbert világbajnoki címvédőként hozták a kötelezőt és bejutottak a nyolc közé. Nagyjából ennyi pozitívum mondható el, a pályák amiket eveztek finoman szólva sem voltak ütőképesek. Pedig egyértelmű éremesélyesként érkeztek, főleg azok után, hogy több erős párost is eltiltottak az Eb után. Nagy hiba lenne leírni őket, de a mutatott forma alapján nem reális, hogy az aranyban gondolkozzunk, de még a dobogó is necces. A brazilok és a németek nagyon erősek, velük a legjobb formájukban tudnák csak felvenni a harcot. A bronzot kell megcélozniuk, valószínűleg több egység is így tesz majd, Brendelék és Dos Santosék meg meccseljék le az első helyet.

Brazília 2.25 Németország 3.50 Magyarország 5.00 Ukrajna 7.00

Vasbányai Henrik. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vasbányai Henrik.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Női K4 500m: Nincs ellenfelünk!

Amikor láttam Szabó Gabriella és Kozák Danuta győzelmét, akkor már sejteni lehetett, hogy négyesben is topfavoritok leszünk, hiszen ők a K4-es egységünk alappillérei. Danuta utána a gyomorproblémáit kiheverve leiskolázta a mezőnyt egyesben. Innentől végképp nem volt kérdés, a bukiknál is megindult a szorzónk lefelé. Pénteken az előfutamban utána bemutatkozott az egységük, természetesen a legjobb időt lapátolva. Joggal reménykedhetünk, hogy megszerzik a nyolcadik magyar aranyérmet. Kicsattanó formában van Csipes Tamara és Fazekas-Zur Kriszta is. Vannak még jó négyesek a döntőben, például a fehéroroszok vagy a németek, de hát Kozák egyes futamában is látszódott, hogy ez kevés, mert a magyarok bombaformában vannak.

Németország dobogón végez – 1.45

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 19. Elöl Fazekas-Zur Krisztina, mögötte Szabó Gabriella, Kozák Danuta és Csipes Tamara a nõi kajak négyesek 500 méteres versenyének elõfutama után a Rio de Janeiró-i nyári olimpián a Rodrigo de Freitas Lagúnában 2016. augusztus 19-én. A kvartett megnyerte a futamot és bejutott a döntõbe. MTI Fotó: Kovács Tamás
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 19.
Elöl Fazekas-Zur Krisztina, mögötte Szabó Gabriella, Kozák Danuta és Csipes Tamara a nõi kajak négyesek 500 méteres versenyének elõfutama után a Rio de Janeiró-i nyári olimpián a Rodrigo de Freitas Lagúnában 2016. augusztus 19-én. A kvartett megnyerte a futamot és bejutott a döntõbe.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Férfi K4 1000m: És vége!

Ezúttal a férfi kajaknégyesek döntőjével zárul az olimpia kajak-kenu programja. Sajnos magyar egység nélkül, Hufnágelék az elődöntőben véreztek el. A németeknek juthat még egy arany, Max Hoffék nagyon jó egységet alkotnak. A csehek köphetnek bele a levesükbe, illetve a portugálokra is érdemes lesz figyelni, ők egy okos versenyzéssel könnyen meglepetést okozhatnak. Ezen a távon a jó erőbeosztás félsiker, az elődöntőben is láthattunk túlvállalt csapatokat, akik végül be sem jutottak a döntőbe. A címvédők egyébként az ausztrálok, akik szintén finalisták, de egy másik négyessel. Ezzel az összeállítással sem esélytelenek, de inkább a bronz lehet reális számukra.

Németország 2.00 Csehország 4.00 Ausztrália 5.00 Szlovákia 5.50

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ