Búcsúzunk az atlétikától is

0
139

Elérkeztünk gyakorlatilag az atlétikai számok utolsó napjához. Igaz vasárnap még lesz egy szokás szerint utolsó napra tett férfi maraton futás, de a szombati nap már a döntőkkel fog telni. 

Férfi: 1500 és 5000 méteres síkfutás, 4×400 váltó és gerelyhajítás

Usain Bolt személyében búcsúzik a történelem egyik legnagyobb sportolója az olimpiáktól egy fantasztikus teljesítménnyel, de így sem áll meg az élet az atlétikai pályán. Férfiak 1500 méteres döntőjében az lesz csak a kérdés, hogy ki szerzi meg a második helyet. A kenyai Asbel Kiprop (1.30)ugyanis verhetetlen. Elmúlt három világbajnokság győztese, 2008 olimpia bajnoka és négy éve is csak azért nem nyert, mert megsérült. Elődöntőket sem izgulta túl, bőven maradt benne energia a fináléra is. 800-on második algériai Taoufik Makhloufi lehet rá veszélyes a hajrája miatt. Ő címvédő, de még nem sikerült nagy versenyen megvernie a kenyait. Reálisan kettejük csatája lehet a finálé, de inkább Kiprop első helyéről fog szólni a futás. Honfitársa Kwemoi lehetne rá veszélyes, de itt szerintem komoly csapatutasítások voltak, miszerint Kipropot kell segítenie Kwemoinak.

5000 méteren egy újabb biztosra vett aranyesélyesünk van, hiszen Mo Farah-val nem lehet mit kezdeni. 10 ezer méteres döntőben elesett, de még így is megnyerte, egyszerűen verhetetlen. Megcsinálhatja a duplát megint (5000 és 10000), ami káprázatos lenne. Bekele világcsúcsa nincs veszélyben és szerintem a britet csak egy nagyon komoly csapattaktikával lehetne megszorongatni. Erre a stratégia két ország pályázik reális eséllyel: Amerika és Etiópia. Előbbi kettő (Lagat és Chelimo) utóbbi pedig három versenyzővel képviselteti magát a döntőben. Biztosra veszem, hogy az etiópok mindent megpróbálnak majd, hogy legyőzzék Farah-t, de én erre nem fogadnék nagy pénzben. Egy USA dobogós hely viszont nem fizetne rosszul, de reálisan nincs rá sok esély.

Gerelyhajításban hiába dobtak jól a selejtezőkben a németek, szerintem megint nem európai aranyérmes lesz. Bár elnézve a diszkosz döntőjét, nagyon fel lettek készítve a német nehézatléták, ettől függetlenül a trinidadi címvédő Keshorn Walcott és a kenyai Julius Yego csatája várható az első helyért. Jó pár évvel ezelőtt el sem tudtunk volna képzelni ilyen párharcot, de mára nagyon megváltozott a gerelyhajítás mezőnye. Yego tavaly egy fantasztikus dobással nyerte a VB-t és bizonyította, hogy ő kiváló versenyző alkat, aki nem törik meg a nyomás alatt, ahogyan Walcott sem. A trinidadi a selejtezőben a legjobb eredményt érte el, ettől függetlenül nem ajánlom fogadásra ezt a döntőt. Hiába említettem, hogy Yego – Walcott párharcot várok, a diszkosz döntőjében is nagy meglepetést okoztak a németek. Itt is képesek lehetnek hasonlóra, még ha jelen pillanatban ezt nem is nagyon tudom elképzelni.

A szombat utolsó versenyszáma a férfi 4×400 váltó lesz, ahol mindössze annyi lehet a kérdés, hogy amerikai mennyivel fog nyerni Jamaika előtt. Bahama ugyan a címvédő, de most nem érzem bennük azt az átütő erőt, ami elég lenne a sikerre. LaShawn Merritt komoly erősítés lehet a döntőre  USA-nál, ami el is fogja dönteni a finálét.

LaShawn Merritt. Fotó: thelefty/Shutterstock.com
LaShawn Merritt. Fotó: thelefty/Shutterstock.com

Női: 800 méteres síkfutás, magasugrás

Caster Semenyával kapcsolatban sok kétely felmerült az évek során, amibe inkább nem mennék bele. Egy biztos, ő a 800 méter legnagyobb favoritja, gyakorlatilag komoly ellenfél nélkül kell lefutnia a távot. Szerintem hatalmas meglepetés lenne, ha valaki komolyan megszorongatná őt, netalán elverné. Annyival a mezőny előtt jár (számszerűsítve ez 1-2 másodperc), amit képtelenség behozni. Formája ráadásul kiváló, júliusban futott egyéni csúcsot. A dobogóért nagy harc lehet, én onnan is Melissa Bishoppal foglalkoznék elsősorban, ugyanis a kanadai versenyző nagyon kiegyensúlyozott teljesítményre képes. Tapasztalt versenyző az előfutamok során is meggyőző teljesítményt nyújtott, így reális esélye van egy éremre.

Női magasugrásban érdekes verseny elé nézünk, ugyanis a fő esélyesek hatalmas rutinnal és tapasztalattal rendelkeznek. A spanyol Ruth Beitia az egyik legnagyobb esélyes, ami viszont érdekes nála, hogy hiába a három Európa-bajnoki arany, de a VB-ken eddig még nem sikerült nyerni, és a legutóbbi olimpián is negyedik lett. Nem igazán tudom, hogy a kontinensen kívüli versenyeken miért nem megy neki, de most sem benne látom a győztes kilétét. Lehet elfogult vagyok Blanka Vlasiccsal, mert az egyik kedvenc női atlétám, de igazán megérdemelne egy aranyat az olimpiákról is. Már csak ez hiányzik neki a gyűjteményéből, sérüléssel bajlódott, de a selejtezőben eléggé jól ugrott, így nála szerintem minimális elvárás az érem, de akár kis szerencsével aranyban is lehet gondolkodni. Az amerikai trióra nagyon oda kell majd figyelni (Lowe, Mcpherson, Cunningham), közülük akár ketten is érmet szerezhetnek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ