Nem csak Sagan miatt érdekes

0
119

Hiába az évek óta tartó Absalon – Schurter csata, mégsem övezte nagy figyelem a mountain bike versenyeket. Aztán tavasszal bejelentette indulását az olimpián Peter Sagan és egyből a figyelem középpontjába került a hegyikerékpározás.

Évek óta tartó párharc

Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy ez legendás csatározás a két korszakos zseni, a svájci Nino Schurter és a francia Julien Absalon között. Ők uralták az elmúlt éveket / évtizedet. Absalon kettejük közül a nagyobb legenda, ha lehet ilyet mondani. Ötszörös világbajnok és kétszer nyerte meg az olimpiát, azonban év végén visszavonul. Hegyikerékpársport szegényebb lesz egy klasszissal. Utolsó évére nagyon összeszedte magát és megpróbálja visszaszerezni az olimpia bajnoki címét. Idei világkupa versenyeken kiválóan ment a francia (vezeti is az összetettet), igaz a VB-n “csak” harmadik lett, ettől függetlenül őt és Schurtert kell megvernie annak, aki bajnok szeretne lenni.

Nino Schurter a fiatalabb kettejük közül, ő még nem nyert olimpiát, viszont ő jelentheti a hegyikerékpározás jelenét és jövőjét. Ötszörös világbajnok ő is, az elmúlt öt VB-ből négyet megnyert. Idén is győzött Nove Mestoban. Mivel a Riói pálya technikás ezért Schurter lehet a favorit, de Absalont sosem szabad leírni. Nagyon kitartó versenyző és főleg a verseny második felében szokott dominálni. Szinte rutinból oldja meg az ilyen versenyeket. Schurternek van bizonyítani valója, ugyanis 2008-ban harmadik lett az olimpián, míg négy éve Londonban második. Minta alapján első hely következne, de sokan ugyanezt várták tőle 2012-ben. Akkor a cseh Kulhavy hajrázta le őt, de most nagyon motiváltnak tűnik a svájci és az elmúlt évek alapján szinte verhetetlennek. Legutóbbi augusztusi világkupa versenyen el sem indult, hogy csak az olimpiára tudjon készülni. Tavaly megrendezett riói tesztversenyt is Schurter nyerte, míg Absalon csak negyedik lett.

Peter Sagan és az olimpia

Sagan anno nagyon megosztó személyiségnek számított a kerékpársportban, aztán szép fokozatosan vált egyre szimpatikusabbá mindenki számára. Még tavaly, mikor volt az olimpiai tesztverseny országúton, páran Sagan nevét is megemlítették, mint esélyest. Akkor még nem tudták, hogy Ő bizony nem indul az országúti versenyen, hanem montizni fog. Általános megdöbbenés lett úrrá, de mivel Sagannak ezen a téren is komoly múltja vam (junior világbajnok), így rögtön az esélyesek közé kezdték sorolni. Ugyan szabad kártyát kapott a szövetségtől, de a hegyikerékpár versenyek nem egyszerűek, ide sok versenytapasztalat kell, ami Sagannak nincs meg az elmúlt évek alapján. Ennek értelmében a riválisok le is írják őt (például Absalon), de én ezt nem tenném. Nyilatkozta, hogy jó formában van és jól sikerült a felkészülése az olimpiára. Ettől függetlenül hét éve nem indult ilyen típusú versenyen, ami nagy kihagyás. Véleményem szerint az aranyért nem fog harcolni (hatalmas szó lenne), de éremre van némi esélye. A 2.00-es odds jól mutatja, hogy ez bizony egy coin flip tipp lehet, mert Sagan hiába motivált és kiváló bringás, ehhez a versenyhez azért rutin kell és tapasztalat. Előnye az lehet, hogy a pálya nem túl nehéz, így ha ott tud maradni a végéig a legjobbakkal, akkor az utolsó km-ken meglepheti őket.

Peter Sagan. Fotó: Radu Razvan/Shutterstock.com
Peter Sagan. Fotó: Radu Razvan/Shutterstock.com

A sötét ló

Furcsa ezt mondani az olimpia bajnoki címvédőre, de bizony Jaroslav Kulhavyra igaz a megállapítás. 2011-12-ben volt csúcsformában, hiszen előbb világbajnok lett, majd Schurtert újra legyőzve olimpia bajnok. Olimpia utáni években nem volt csúcsformában a VB-ket és a világkupa versenyeket tekintve, 2015-től lendült bele újra a cseh ezen a téren is, ugyanis összetettben második lett a világkupa sorozatban (Absalont megelőzve), nyert hazai pályán Nove Mestoban a világkupa versenyen. Idei VB-n jól ment, tapasztalat és képességei alapján lehet fantázia az érmes helyezésében (2.25).

Magyar induló és az összegzés

Parti András révén magyar indulója is van a versenynek, és a bringás célja, hogy az első 20-ba kerüljön a 30 versenyzőből. Reális lehet ez a célkitűzés. Jó formában érzi magát a magyar versenyző, jól sikerült a felkészülése is a magaslati edzőtáborban. Pályabejárás során elégedett volt a riói pályával, ahogyan Sagan is. Négy éve nagyot bukott Parti, de egy ilyen pályán akár még meglepetést is okozhat (top10). Véleményem szerint reálisan Absalon, Schurter és Kulhavy fognak harcolni az érmekért, és mivel nem olyan megterhelő a pálya és az időjárás is kedvezhet a versenyzőknek (23-25 fok várható), ezért akár még egy 2-3 fős “sprintbefutó” is lehet a végén.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ