Komoly éremesély öttusában

0
300

Remek napnak ígérkezik a csütörtöki, a kajak-kenusaink éremért mennek, továbbá lesz magyar érdekeltség női birkózásban, megkezdik a küzdelmeket az öttusázók, illetve bajnokot avatnak férfi triatlonban, ahol szintén lesz kikért szurkolni. 

Négy magyarnak is drukkolhatunk öttusában

Mind a férfiak, mind a hölgyek versenye csütörtökön veszi kezdetét, érmeket pedig pénteken és szombaton osztanak. Az erősebbik nemnél Marosi Ádám és Demeter Bence képviseli hazánkat. Előbbi Londonban bronzérmet szerzett, illetve ötszörös világbajnok, tehát nem kérdés, hogy Rióba is nagy reményekkel utazott. Az idei moszkvai vb-n nem jött ki neki a lépés, de ez semmit nem jelent. Sokkal fontosabb, hogy az év eleji riói világkupaversenyen dobogón tudott végezni egy elég jó mezőnyben. Indult ezen a viadalon Demeter is, ő kilencedik lett. Bencének élete első olimpiáján inkább a tapasztalat szerzés lehet a cél, illetve talán egy top 10-es hely megcsípése. A bukmékerek Marosit tartják a legesélyesebbnek az aranyra, többek között a vb-címvédő Valentin Belaud elé sorolják. A francia mögött második Aleksander Lesun és brit Jamie Cooke szintén az aranyra pályázik, illetve az egyiptomiak. A címvédő David Svobodát még az éremre sem igazán tartják esélyesnek. Marositól nem véletlenül várnak jó eredményt, a vb-t leszámítva a világkupában kiegyensúlyozottan jól teljesített, a világversenyekről pedig rengeteg tapasztalata van.

Marosi Ádám dobogón végez – 2.25

Marosi Ádám. Fotó: Marc/Flickr
Marosi Ádám. Fotó: Marc/Flickr

A lányoknál Földházi Zsófiával és Kovács Saroltával ugyancsak jó esélyünk van érmet szerezni, akár a legfényesebbet is. Sarolta már négy éve Londonban is ott volt, akkor nem szerepelt jól, viszont most az egyéni és csapat vb-cím után tele önbizalommal érkezhetett Rióba. Földházit még nála is esélyesebbnek tartják, egész szezonban ugyanis szállította a kiváló eredményeket a világkupákon. Ő most debütál a nyári ötkarikás játékokon, ha képes lesz nyugodtan versenyezni, akkor álmodhatunk nagyot vele kapcsolatban. Rutintalannak azért ő sem mondhatja magát, hiszen Európa-bajnok 2013-ból. Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány úgy nyilatkozott, hogy megérkezésük óta folyamatosan tudtak edzeni, a versenyzők mentálisan és fizikálisan is jó állapotban vannak. Bár ebben a sportban rengetegen odaérhetnek, azt gondolom, hogy az idei jó teljesítmények, korábbi világversenyekről hozott érmek fényében csalódás lenne, ha négyük közül senki nem tudna dobogón végezni.

Földházi Zsófia – 6.00 Kovács Sarolta – 12.50

Bemutatkoznak a birkózó lányaink

A fiúknak egyelőre nem jött össze az érem, pedig kétszer megküzdöttek érte, bár tudjuk jól, hogy az egyik a bíróknak köszönhetően ment el…Talán a lányoknál több szerencsénk lesz, Sastin Marianna egyértelműen éremért érkezett Rióba. A 63 kg-os súlycsoport egyik ászának számít, számtalan Eb- és vb-érme van, és most már a nyári játékokról is szeretne egyet. Különösebben nem számolnak vele a bukmékerek, ami valószínűleg a tavalyi gyengébb szezonjának köszönhető, idén viszont jól ment neki, szóval érdemes lehet bepróbálni. Egy másik magyar birkózó, az U23-as Európa-bajnok Német Zsanett is szőnyegre lép a 75 kg-os súlycsoportban. Tőle nagy menetelésre nem számíthatunk, inkább a tisztes helytállásra.

Sastin Marianna dobogón végez – 8.00

Két magyar a férfi triatlon mezőnyben

Teljesen az outsiderek között tartják számon Faldum Gábort és Tóth Tamást, de jó lesz magyaroknak drukkolni. Viszonylag hamar megérkeztek egyébként Dél-Amerikába, na nem azért, hogy süttessék a hasukat, hanem hogy Costa Ricán egy kemény edzőtáborban vegyenek részt. Reméljük jól sikerült a felkészülésük és meglepik a mezőnyt, meg minket egy előkelő helyezéssel.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ