Kajakosaink révén két arannyal bővülhet az éremkollekciónk

0
334

Nagy nap elé nézünk, hiszen szerdán a kajak-kenusaink kitettek magukért, a csütörtöki négy döntőből így háromban szurkolhatunk magyar hajóért. Sőt, kettőben komoly aranyesélyesnek számítunk, szóval akár már most beállíthatjuk a négy évvel ezelőtti londoni nyolc aranyunkat.

Férfi K2 1000m: Itt nem számítunk favoritnak

Bemelegítésnek, hangolódásnak éppen jó lesz ez a futam, melyben Hufnágel Tibor és Ceiner Benjámin hajtja majd a magyar hajót. Annak ellenére, hogy kétszeres U23-as világbajnokok, ez az egységünk gyengült akkor, amikor Dombvári Bence doppinggal lebukott és helyét Ceiner vette át. A döntőt kőkemény melóval összelapátolták, de az előfutamok és az elődöntők alapján három-négy jobb páros is van náluk a mezőnyben. A reális valahol az ötödik hely környéke, szerencsével talán a bronz megcsíphető.

Németország 1.33 Ausztrália 5.00 Szerbia 7.00 Magyarország 13.00

Ceiner Benjámin (b) és Hufnágel Tibor. MTI Fotó: Kovács Tamás
Ceiner Benjámin (b) és Hufnágel Tibor.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Férfi C1 200m: Felérhet a csúcsra a brazil kenus

A férfi kenu egyesek legrövidebb távján nem jutott döntőbe magyar, így csütörtökön ez a szám a legkevésbé érdekes számunkra. Ettől függetlenül viszont hatalmas csata várható az aranyért, és az egyik leglátványosabb, ahogyan nagy frekvenciával húzzák a lapátot. A hazai közönség támogatását élvező Dos Santos a favorit, aki elég jó pályákat evezett csütörtökön. A brazil levesébe a kínai Qiang Li, az azeri Valentin Demyanenko és az orosz Andrey Kraitor köphet bele. Mindhárman jó formában vannak, szóval nem tennék a brazilra, bár olyan brutálisan tudja berúgni a hajóját a végén, hogy az könnyen eldöntheti a javára ezt az elég szorosnak ígérkező döntőt.

Férfi K2 200m: Induljon a show!

A nap első döntője, melyben komoly esélyünk vagy az aranyra Molnár Péter és Tótka Sándor révén. Itt is változás volt, eredetileg nem nekik kellett volna Rióba utazniuk, de doppinggyanú miatt a Horváth/Szomolányi páros lemaradt az olimpiáról. Az MTI-nek nyilatkozták Molnárék, hogy nincsenek ráfeszülve az olimpiára, hiszen nem úgy terveztek, hogy indulhatnak. Pedig látjuk micsoda párost alkotnak, nem mellesleg Milánó aranyérmeseiről beszélünk. A csütörtöki futamok alapján úgy tűnik, hogy a Craviotto/Toro spanyol páros lesz a legnagyobb kihívónk, akik egyébként éppen mellettünk lapátolnak majd. A másik oldalunkon a németek lesznek, akik ugyancsak éremesélyesek. Bár ez a szám végképp nem az ellenfelek tekingetéséről szól, a szerbek az egyesen, távol tőlünk elég veszélyesek, könnyen meglephetik a mezőnyt, egyébként is egy erős kettős alkotja az egységüket. Négy-öt hasonló erőt képviselő hajót találunk, senki nem emelkedik ki, szóval benne van egy célfotós befutó. Reméljük az századok, ezredek velünk lesznek, mert szinte biztos, hogy Molnárék is ott lesznek a tűz közelében.

Spanyolország 2.75 Németország 4.00 Magyarország 5.00 Nagy-Britannia 9.00

Molnár Péter (b) és Tótka Sándor. MTI Fotó: Kovács Tamás
Molnár Péter (b) és Tótka Sándor.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Női K1 500m: Címvédésre fel!

És akkor a csütörtök legjobban várt száma, a női kajak egyesek döntője, melyben Kozák Danuta címvédésre készül. A londoni aranyérmesünknek ezúttal is jól sikerült a formaidőzítése, hiszen K2-ben már nyert egy aranyat, ráadásul betegen (vírusos gyomorfertőzéssel küszködött a napokban). Ketten szeretnék leszorítani a trónról, a világbajnok Lisa Carrington és Peking olimpiai bajnoka, Inna Osypenko. Különösebben előbbitől kell tartanunk, aki 200-on már megvédte címét, tehát jó formában van. Londonban egyébként 500-on még nem indult, utána kezdett el a hosszabb táv felé kacsingatni. Tavaly Milánóban az első nagy címét aratta a vb-n 500-on, de ne felejtsük el, hogy ott Danuta nem indult. Az előtte lévő két vb-n viszont igen, és akkor mindkétszer verte az új-zélandit. Azóta fejlődött Carrington, de szerintem még mindig Danuta a jobb, és úgy tűnik a betegsége is már a múlté.

Kozák Danuta nyer – 2.00

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ