Előrehozott döntő

0
232

Elérkeztünk az elődöntőkhöz az olimpián, ahol az USA a nagy rivális Spanyolokkal csap össze, míg egy kicsivel könnyebb elődöntőben Szerbia – Ausztrália derbit rendeznek. Izgalmas meccsekre van kilátás. 

Az igazi döntő

Szerintem sokan a torna előtt spanyol – amerikai döntőt vártak, teljes joggal. Azonban a spanyolok a vártnál gyengébben kezdték a tornát és kicsit nehezen kapták el a fonalat. Gyakorlatilag a két leggyengébb ellenfelük ellen kaptak ki és ott játszottak a leggyengébben. Argentína és Litvánia ellen gálázták, aztán jött a franciák elleni negyeddöntő és a gála folytatódott. Mirotic extrát hozott és Parkerék nem bírták velük felvenni a verseny. A meccs gyorsan eldőlt, azt is lehetne gondolni ezek alapján, hogy a spanyolok USA-t is verni fogják. Azonban a vezér Pau Gasol vádli sérüléssel bajlódik, most még egyelőre bizonytalan a játéka, de szerintem mindenféleképpen összetákolják őt erre a meccsre. Ha ő nincs, akkor azért nem olyan acélos ez a spanyol csapat. Persze periméteren továbbra is nagyon erősek, de kérdéses, hogy Mirotic megint képes-e ilyen extrára. Ő fantasztikusan játszott a franciák ellen, sokszor rajta múlt, hogy ilyen sima a találkozó. Kicsit azért túlzónak érzem a spanyolok oddsát (9.00), mert azért ez amerikai csapat nem olyan erős, mint négy évvel ezelőtt. Még azt is meg merem kockáztatni, hogy verhetőek az amcsik, de ehhez ugyanazt vagy még jobb teljesítményt kell hozni a hispánoknak, mint az elmúlt meccsen.

Amerika a csoportmeccsek során nem volt túl acélos. Először Ausztrália ellen szenvedtek, nem nagyon tudtak mit kezdeni a szervezett védekezéssel, illetve a kiváló támadójátékkal. Utána Szerbia ellen sem ment. Egészen parádésan támadtak a déli szomszédaink, és csak nüanszokon múlott a sikerük. Mindkét meccsen főleg a parádés egyéni teljesítményeknek köszönhették a sikert az amerikaiak. Carmelo Anthony nagyon elemében volt a csoportmeccsek során. Az ő rutinja sokszor aranyat ért. Franciák ellen sem ment úgy a szekér, azonban a fáradt Argentinok ellen már sima győzelmet arattak a negyedöntőben. Elején még tartani tudták USA hengerét, aztán mikor magasabb fokozatba kapcsoltak Duranték, onnantól nem volt megállás. Legnagyobb hibája az amcsiknak, hogy kevés a csapatjáték és sok az egy-egyezés. Próbálnak egyéni megoldásokból megélni, ami szerintem nem jó opció. Egy jó védekezéssel és egységes játékkal lehet őket limitálni. Véleményem szerint erre képesek is a spanyolok, ezért egy szorosabb meccsre számítok. Emiatt érezném jónak a spanyolt hendikepet erre a találkozóra, de ehhez szükségük lesz Pau Gasolra is.

Kevin Durant. Fotó: Maximilian0325/Wikipédia
Kevin Durant. Fotó: Maximilian0325/Wikipédia

Ajándék döntő

Lássuk be, ez bizony ajándék döntő lehet valamelyik csapatnak. Ausztrália és Szerbia ugyanis a könnyebbik ágra került, így valamelyikük jó eséllyel szerez egy ezüstérmet ezen az olimpián. Ausztrália sok embert meglepett, hiszen az egyik legjobb formában lévő csapat a tornán. Védekezésükkel teljesen megfojtották a szerbeket is, Dellavedova és Mills nagyon jól játszik. Utóbbi a Litvánok ellen is sziporkázott, mikor eldobta a triplákat, már lehetett tudni, hogy be fog menni. Periméteren teljesen szétesett a litván csapat és a palánk alatt sem tudtak mit kezdeni az ausztrálokkal. Olyan lehengerlő volt az ausztrálok játéka, hogy öröm volt nézni. Az egyik legjobban összerakott csapat az övék, nincsenek szupersztárok, hajtós és jól védekező gárda az övék. Szinte minden ellenfélnek nagyon nehéz dolguk van velük. A szerbek is meg fognak ellenük szenvedni.

Teodosicékat nem igazán tudom hova tenni, mert lehet azt mondani, hogy pont a minimumot hozták és okosan taktikáztak, hogy elkerüljék a nehezebb ágat, de lássuk be, ebbe a szerb csapatba azért sokkal több nincs. Megkapták egy hektikusan játszó horvát csapatot, akik ellen jó párszor szenvedtek, és én továbbra is tartom azt a véleményemet, hogy ha annyira erősek lett volna, akkor ennyi erővel másodikok is lehettek volna a csoportban és ugyanúgy elkerülték volna USA ágát. A horvátoknak is volt reális esélye a szerbek ellen, amikor odatették magukat védekezésben, ekkor limitálták is Raduljicáékat, de ezt nem sokáig bírták. Ausztrália viszont ezt végig bírja, ami nagyon nem ízlik a szerbeknek. Szerintem Ausztrália döntőt fog játszani, viszont ekkora oddson nem érdemes rájuk fogadni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ