Tour Rió

0
146

A kerékpárosok rögtön az első hétvégén megkezdik a Riói olimpiát, ráadásul az egyik leghíresebb számmal, a férfi országúti versennyel. Nincs egyértelmű esélyes, így érdekes csatára számíthatunk. 

Izgalmas pálya

Az eddigi olimpiákon főleg az összetett és egynapos menők domináltak, ez most sem lesz másképp. Az idei olimpiai pálya egyértelműen a hegyi, illetve a klasszikus egynapos menőknek kedveznek, akik jobban bírják az emelkedőket. A táv 237,5 kilométer egy körpályán és háromszor kell megmászni a Vista Chinesát. Nagy valószínűséggel ezen a hegyen fog eldőlni a verseny sorsa. Majd 9 kilométer hosszú és átlagban 6,2%-os. Az utolsó mászás után ugyan még lesz egy lejtmenet és egy sík befutó, de a hajrához már nagy valószínűséggel egy pár főből álló csoport (netalán egy magányos szökevény) fog megérkezni. Mivel itt nem csapatokról beszélünk, hanem országokról, illetve mindössze 3-4-5 fős nemzetekről, ezért a taktika is sokat fog számítani, illetve a segítők fontossága. Olyan országnak, ahonnan csak egy versenyző képviselteti magát, szinte esélytelen a győzelem, mert frissítőért is magának kell menni, illetve a támadásokra is figyelni. Minimum két fős nemzetekre, de inkább a négy és ötfősekre érdemes figyelni majd.

Chris Froome kerékpár
Chris Froome. Fotó: FiledIMAGE/Shutterstock.com

Favoritok

Mint említettem a legnagyobb sansszal a 4-5 főből álló nemzetek indulnak. Itt jó eséllyel 3-4 hegyimenő és egy sík szakaszokat kedvelő versenyzőt találunk. Véleményem szerint az egyik legerősebb csapattal a spanyolok vágnak neki a versenynek (Valverde, Rodriguez, Izagirre, Castroviejo, Erviti), igaz itt a két sztár között eléggé nagy az ellentét és emiatt már buktak komoly versenyen jó helyezést. Utolsó nagy versenyük együtt, így lehet végre tudnak egymásért dolgozni. A briteknél ugye Froome és Yates az első számú ember, de én a versenyzőikre való fogadásban nem látok fantáziát. Froome ugyan végig dominálta a Tourt, de a végére azért ő is elfáradt, ráadásul az ő főversenye, most az időfutam.

A francia versenyzőkben viszont nagyobb potenciált látok. Romain Bardet a Tour de France harmadik hetében bizonyította, hogy kiváló formában van, Julian Alaphilippe egy kiváló egynapos menő, míg Barquil most jó segítőjük lehet, illetve Alexis Vuillermozról sem szabad megfeledkezni, aki a tavalyi Riói próbaversenyt nyerte ezen a pályán. Akkor Bardet a harmadik lett és ebből is látszik, hogy a franciák eléggé jól ismerik a pályát. Bardet ráadásul jó a lejtmenetekben és az egyéni szökésekben is, így jó eséllyel pályázik egy dobogóra (az oddsa is esett, már csak 17.00-es).

Romain Bardet. Fotó: Laurie Beylier/Wikipédia
Romain Bardet. Fotó: Laurie Beylier/Wikipédia

Hasonlóan erős csapat a kolumbiaiké is, ahol a Giro második Esteban Chaves mellett, ott lesz Sergio Henao, az elmúlt olimpiai második Rigobert Urán, illetve Miguel Angel Lopez és Jarlinson Pantano. Öt hegyimenő, akik egytől-egyig jó szezont futottak. A belgákra a Gilbert-Avermaet ellentét miatt nem fogadnék, a németeknél pedig Tony Martin magában nem lesz elég a mezőny ellen. Hiába lesz ott Buchmann segítőnek, ő még fiatal és sokat vett ki belőle a Tour de France. Az olaszoknál Nibali az első számú ember, őt segíti Aru és Rosa, neki feküdhet a pálya karakterisztikája, mivel a végén hosszú lejtmenet van és a csapata is nagyon erős. Hollandok csapata a másik, amely komoly meglepetést okozhat, Kruijswijk-Mollema-Poels. Közülük Wout Poelsre (21.00) hívnám fel a figyelmet. Sky segítőként hatalmasat ment Froome-ért, olykor még erősebb is volt nála. Mollema szerintem a múltheti spanyol egynaposon ellőtte a puskaporát, illetve a Tour utolsó hetében is voltak nála megingások. Dumoulin törött kézzel indul, illetve ő az időfutamra készül, így azt is el tudom képzelni, hogy feladja a mezőnyversenyt.

Kis nemzetek nagy reményekkel

Ausztrálokat (Richie Porte) most gyengébbnek érzem, a portugáloknál Rui Costában, illetve a cseheknél Königben lehet fantázia. A lengyelek híresek a kiváló csapatmunkáról, most Kwiatkowski-Majka duóval támadnak, egy érem náluk sem elképzelhetetlen. Majka (81.00 kiváló egyéni szökésekben és jól ment a Touron, míg Kwiatkowskinak nagyon fekszik ez a pálya. Őt okosan jegelték mostanában, elvileg mostanra került csúcsformába. A kétfős nemzetekből az észtek Taaramae és Kangert révén biztosan szökéssel próbálkoznak majd, míg a Dél-Afrikaiaktól Meintjes jöhet be a top10-be. Nálam az egyik titkos favorit Dan Martin, akinek Roche személyében nagyon erős segítője van. Jó megindulásai voltak a Touron, de akkor a Sky vonata megállította őt, most nem kell ettől félnie. A fehéroroszoknál pedig a Kiryienka-Svitsov duóra érdemes figyelni.

Tippek

Romain Bardet – 17.00   Wouter Poels – 21.00

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ