Fotó: Ron Ellis/Shutterstock.com

Magyar idő szerint szombat kora délután kezdetét veszi a riói olimpia, oldalunk pedig nem csak a népszerű sportágakat veszi górcső alá, hanem azokat is, amelyekkel lehet a következő nyári játékokig nem találkozunk a televízióban. 

Ami Kínának az asztalitenisz, az Dél-Koreának az íjászat

Ebben a sportágban négy számban osztanak érmeket, Dél-Korea célja pedig a tarolás. Hasonló reményekkel utaztak négy éve Londonba is, de akkor a férfi csapatuk elbukott az olaszokkal és az amerikaikkal szemben. Most ezt a csorbát szeretnék kiköszörülni a Kim Woo-jin, Ku Bon-chan, Lee Seung-yun trióval. Mindannyian első olimpiájukra készülnek, de ennek ellenére kimagaslóan ők a legesélyesebbek. Woo-jin a világbajnoki címvédő, Seung-yun szintén nyert már vb-t és Bon-chan sem tartozik a nyeretlen kétévesek közé.

Dél Korea 1.25 Hollandia 7.00 USA 9.00 Olaszország 13.00

Kell egy jó nap

A vívóink közül a párbajtőröző Szász Emese lép elsőként porondra. A Vasas SC versenyzője a kvalifikációs sorozat utolsó viadalán szerezte meg a riói kvótát, ezzel harmadik olimpiáján vehet részt. Négyszeres világbajnoki érmes, a nyári ötkarikás játékokon viszont sem Pekingben, sem Londonban nem jött ki neki a lépés. Esélyeit úgy fogalmazta meg, hogy matematikailag nincs esélye az éremre, de ha jó napot fog ki, akkor bármi előfordulhat. A fogadóirodák a hatodik helyre sorolják, a legnagyobb esélyes az olasz Fiamingo Rossella, aki az elmúlt két világbajnokságon nem talált legyőzőre. Érdemes elgondolkozni a sikerén, mert több, mint ötszörös pénzt hoz a konyhára!

Fiamingo Rossella 5.50 Anqi Xu 7.50 Sarra Besbes 7.50 Ana Maria Popescu 8.00 Szász Emese 9.00

Éremesély cselgáncsban

Csernoviczki Éva Londonban megörvendeztetett minket egy bronzéremmel és most Rióba már abszolút éremesélyesként utazott. A nyomás nagyobb rajta, viszont rutinban sincs hiány, ez lesz a harmadik olimpiája. A hírek szerint jól sikerült a ceglédi és a csehországi edzőtáborozása. Bízunk benne, hogy sikerül megismételnie a négy évvel ezelőtti teljesítményét, vagy akár felülmúlni.

Csernoviczki Éva aranyérem – 17.00

Közmunkásból olimpiai érmes?

Sportlövészeink közül ketten, Miskolczi Julianna és Tátrai Miklós mutatkoznak be. Utóbbi története elég érdekes, hiszen közmunkásként dolgozik jelenleg és így sikerült kiharcolnia a riói részvételt. A tehetsége elvitathatatlan, de sokáig nem adatott meg számára, hogy a nemzetközi porondon bizonyítson, így a kellő versenyrutint nem tudta megszerezni. Tavaly megadatott számára, hogy több külföldi versenyen is elinduljon, amelyek rengeteget segítettek a fejlődésében. Outsiderként várja az olimpiát, de ahogyan Győrik Csaba kapitány elmondta, Rióban bárki lehet érmes, ez a sportág sajátossága.

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 4. Tátrai Miklós sportlövõ edz a Rio de Janeiró-i Olimpiai Sportlövõközpontban 2016. augusztus 4-én, egy nappal a riói nyári olimpia kezdete elõtt. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Tátrai Miklós sportlövõ edz a Rio de Janeiró-i Olimpiai Sportlövõközpontban 2016. augusztus 4-én, egy nappal a riói nyári olimpia kezdete elõtt. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Sötét lóként surranópályán…

Az evezősöknél érmeket még nem osztanak a nyitónapon, viszont az előfutamokkal megkezdődnek a küzdelmek. 1996 után szurkolhatunk ismét magyar versenyzőnek a férfi egypárevezősöknél, köszönhetően Pétervári-Molnár Bendegúznak. Rajta kívül a kormányos nélküli ketteseknél Simon Béla és Juhász Adrián készül hasonló bravúrra, mint a májusi brandenburgi Európa-bajnokságon, ahol óriási meglepetésre maguk mögé utasítottak mindenkit. Nem kis szenzáció lenne, ha Rióban is érmet nyernének, de hát miért ne győzhetnék le újra a briteket és a hollandokat?

Magyarország 101.00 Új-Zéland 1.07 Nagy-Britannia 10.00 Ausztrália 18.00 Hollandia 21.00

A röplabdázóknál mind a strandon, mind pedig a teremben megkezdődnek a küzdelmek. A Copacabanán fiesztára készülnek, a lányoknál és a fiúknál is borzasztó erős a brazil csapat. Az erősebbik nemnél Alison Cerutti ezúttal nem Emanuel Regóval, hanem Bruno Schmidttel próbál aranyérmet szerezni, Londonban “csak” az ezüst jött össze számára. Ők a világbajnoki címvédők, Rióba a Josh Binstock/Sam Schachter kanadai páros ellen kezdenek. Nyugodtan megjátszható 1.14-ért a brazil páros, sokkal komolyabb játékerőt képviselnek. Megjátszható melléjük a rutinos amerikai kettős, Gibb és Patterson (1.20). A nem strandröplabda nemzetnek számító katariakat illene könnyedén verniük. Teremben a hölgyek lépnek elsőként parkettre, a brazilok rögtön kioszthatnak egy méretes pofont Kamerunnak. Még a 3-0-ás győzelmük is csak 1.04-szeres pénzt fizet…Oroszország és USA sikeréből sem gazdagodunk meg, Kína viszont 1.16-ért játszható, az ázsiaiakkal a végső elszámolásban is számolni kell.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ