Sztárparádé és kiváló verseny Omniumban

0
105

Jött a britek hőn áhított aranyérme a férfi csapat üldözőversenyben, de nincs megállás, mert újabb érem van kilátásban. Az Omnium az egyik legjobb és leglátványosabb döntőt hozhatja tele szupersztárokkal. Cavendish, Viviani, Gavíria vagy épp O’Shea garancia lehet az izgalmas versenyre. 

Mi is az az Omnium?

Az Omnium ilyen névvel nem olyan régen szerepel az olimpián, hiszen csak 2012 óta létezik, de előtte különféle opciókban megtalálható volt, végül ez váltotta fel gyakorlatilag a Madisont, az egyéni üldözéses és a pontversenyt. Ezeket összegyúrták (kibővítették) és így született meg ez a versenyszám. Ez egy állóképességi pályaverseny, ahol hatféle versenyszámban mérik össze erejüket a versenyzők. A verseny két napon át zajlik, a verseny győztese pedig, aki megnyeri a pontozási rendszert (amit most nem fejtenék ki) és a legtöbb pontot gyűjti. Szóval a hat szám a következő: 4000 méteres egyéni üldözéses, scratch, 1 kilométeres egyéni időfutam, repülőrajtos verseny, kieséses verseny illetve a végső pontverseny. A verseny karakterisztikája szerint nem hiába favoritok főleg az országúti sprinterek, illetve a jó prológ menők. 2012-ben Lasse Norman Hansen nyert második pedig az országúti versenyekről jól ismert Bryan Coquard lett. Az olimpiára is mérvadó eredmények tavaly és idén születtek a két világbajnokságon. Mindkétszer a kolumbiai sprinter Fernando Gavíria nyert és rá is adják a legkisebb oddszot.

A verhetetlen

A versenyzők bemutatását érdemes a legnagyobb favorittal kezdeni, a kolumbiai Fernando Gavíriával. Kolumbiában nem csak hegyimenők teremnek minden bokorban, hanem jó sprinterek is. Ennek ékes példája Gavíria, aki annyira jól robbant be másfél ezelőtt a kerékpáros világba az argentin körön megnyert két sprintje után (mostani riválisát Cavendisht verte), hogy az Etixx csapata (aki akkor Cavendisht foglalkoztatta) rögtön le is igazolta. A jövő egyik nagy sprintere lehet, bizonyítja ezt az idei teljesítménye, számtalan szakaszgyőzelem, de nem csak országúton jó, hanem pályán is egészen parádés teljesítményre képes. Két VB és két arany. Kell ennél jobb ajánlólevél az olimpia előtt? Nem hinném és még mindig csak 21 éves. Formája parádés, legutóbb a lengyel körről hozott el két szakaszgyőzelmet, azóta pedig az olimpiára készül. Kieséses versenyben és egyéni üldözésben kiváló, ahogyan 1km-es kronóban van. Repülőversenyen illetve a pontversenyben gyengébb, de ezeket sikerül kozmetikázni a többivel. Mi miatt veszthet mégis? Egyrészt a csapata az Etixx, illetve Cavendish miatt. Cavendish nyilatkozta, hogy az Etixx nem hagyta őt pályázni anno, mert hogy az nem országúti bringásnak való, és láthatjuk, hogy Gavíria idén a VB idején sem pihent túl sokat, rögtön ment a Tirrenóra. Lehet hasonló volt a helyzet a kolumbiai esetében is, bár azért egy olimpia előtt nem hinném, hogy megcsinálták volna vele.

Fotó: A.RICARDO/Shutterstock.com
Fotó: A.RICARDO/Shutterstock.com

Aranyért jött

Említettem, hogy Gavíria ki miatt kaphat ki, na ő nem más, mint a legendás Mark Cavendish. Lehet itt mondani bármit, de Cavendish az aranyért jött, efelől kétségem sincs. Neki bármilyen más eredmény hatalmas csalódás. Tavalyi Cavre azt mondtam volna, hogy lehetetlenség ezt megcsinálni, de látva az idei formáját jó esélye van az aranyra. Csapatot váltott, mint említettem nem volt megelégedve az Etixxel (pályás affér is), azóta minden megváltozott nála. Egyrészt a Dimension Datánál hagyták pályázni is idén, annyi versenyre ment, amennyire akart és ez jót tett az országúti eredményeinek is. Katari többnaposról elhozta az első helyet, majd jött a pár gyengébb versenyeken aratott szakaszgyőzelmek után a Tour de France, ahol újra régi fényében tündökölt. Négy szakaszgyőzelem, legyőzte az összes elit sprintert (nagy riválisát Kittelt is), végül előbb feladta, hogy készüljön az olimpiára. Cavendishel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy ő hasonlóan Wigginshez egy nagyon elszánt versenyző és győztes alkat. Ha ő csúcsformában van (és boldog, ez nagyon fontos Cavnél), akkor képtelenség megverni. Van miért visszavágnia Gavíriának, így ez az olimpia kiváló alkalom lehet Cavendish számára erre. Nálam ő a favorit 5.00-os oddson. 1.75-ért érdemes a dobogón elgondolkozni, illetve az O’Shea elleni fogadáson is nála.

Ki szólhat még bele?

Elia Viviani a dobogó egyik fő várományosa. Erőssége, hogy a számok többségében kiegyensúlyozott jó teljesítményre képes, viszont nem győztes alkat. Jó sprinter, de nincs meg benne az a plusz, ami Cavendishben vagy épp Gavíriában megvan. Véleményem szerint sokat is versenyeztették idén, ami szintén nem jó előjel. Hiába van ott a mezőnyben a címvédő dán Lasse Norman Hansen, az újrastrukturált pontozási rendszer alapján szerintem neki kevesebb esélye van a végső sikerre. Inkább egy jó sprinter képességekkel megáldott versenyző nyerhet, ő pedig annyira abban nem elit.  Az ausztrálok bringása Glenn O’Shea hatalmas pályás rutinnal rendelkezik és ő lehet az egyik meglepetés érmes. Háromszoros világbajnok és rutinos rókája a számnak, viszont utoljára 2012-13 környékén tudott nagy versenyt nyerni. Bosszantó lehet számára is (ahogyan Klugénak is), hogy azonos pontszámmal, de idén elbukta  a VB-t és csak második lett. Gyorsaságban ugyan nem veszi fel a versenyt szerintem Cavendish-Gavíria-Viviani trióval, de a kiegyensúlyozottság segíthet neki egy jó eredmény elérésében. Roger Kluge lehetne az egyik titkos favorit, de eléggé megterhelő szezonja volt, így maximum egy meglepetés dobogó jöhet tőle össze. Érdemes még figyelni a rutinos Tim Veldtre, illetve a fiatal Jasper de Buystre is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ