Kajakos lányaink bearanyozhatják a napunk

0
107

Hétfőn az előfutamokkal elrajtolt az úszás után a másik magyar sikersportág, a kajak-kenu. Kedden négy számban avatnak bajnokot, ebből egyben leszünk érdekeltek, ott viszont topfavoritnak számítunk és egyértelműen az arany a cél.

Férfi C1 1000m: Harc az ezüstért

A férfiaknál kevés olyan szám van, ahol egyértelmű favoritot lehet megnevezni, kivéve a kenusok 1000 méterét, ahol az elmúlt négy nagy világverseny mindegyikét a német Sebastian Brendel nyerte. Ő tehát az olimpiai- és világbajnoki címvédő, Rióban pedig szintén a legnagyobb favorit az aranyra. Már csak azért is, mert szinte ugyanazok ellen megy majd, akik jó pár éve próbálják legyőzni (sikertelenül). Tehát ott lesz a kihívói között a cseh Martin Fuksa, a moldáv Serghei Taranovschi és a brazil Isaquias Querioz dos Santos. Utóbbi a legveszélyesebb, 2014-ben egy emlékezetes versenyen kapott ki a némettől. Vezetett a hajrában és nagyjából két méterrel a cél előtt beleborult a vízbe. Hazai pályán most biztosan bizonyítani akar majd. Ebben a számban egyébként Brendel londoni győzelme előtt Pekingben Vajda Attila volt az olimpiai bajnok.  Itt Rióban már az utánpótlás, Vasbányai Henrik állt rajthoz, de nem sikerült túlélnie az elődöntőt.

Sebastian Brendel 1.57 Isaquias Querioz dos Santos 4.50 Serghei Taranovschi 6.50 Martin Fuksa 10.00

Női K2 500m: Bosszú Londonért

Nem csak most Szabó Gabriella és Kozák Danuta révén számolunk ebben a számban az arannyal, hanem négy éve Londonban is így tettünk. Akkor Franziska Weber és Tina Dietze megviccelte a magyar lányokat, amiért bosszúra készülnek. A címvédő németek egyébként ugyanezzel a felállással vannak ott a döntőben, míg nálunk a Kovács Katalin/Dusev-Janic Natasa duót váltották Szabóék. Köztük fog eldőlni az arany sorsa, ez nem lehet kérdés. Mindkét páros nagy magabiztossággal jutott be az elődöntőbe. Ami nem jó hír, hogy Danuta összeszedett valami vírusos bélfertőzést és így finoman szólva sem csattan ki az erőtől…Az előfutamban ennek nem volt nagy szerepe, mert megoldották a lányok. Ami biztató, hogy így is a legjobb időt kajakozták össze. Az utóbbi időben egyébként folyamatosan elverték Weberéket, idén az Európa-bajnokságon és tavaly Milánóban a vb-n is. Tehát nem meglepő, hogy a két erős kajakpáros közül a mieinket hozták ki a bukik favoritnak.

Magyar győzelem születik – 1.45

Szabó Gabriella és Kozák Danuta a nõi kajak kettesek 500 méteres versenyének elõfutamában a riói nyári olimpián a Rodrigo de Freitas Lagúnában 2016. augusztus 15-én. A magyar páros megnyerte a futamot, ezzel a döntõbe jutott. MTI Fotó: Kovács Tamás
Szabó Gabriella és Kozák Danuta a nõi kajak kettesek 500 méteres versenyének elõfutamában a riói nyári olimpián a Rodrigo de Freitas Lagúnában 2016. augusztus 15-én. A magyar páros megnyerte a futamot, ezzel a döntõbe jutott.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Női K1 200m: Papírforma címvédés

Sok szót erre a számra nem érdemes vesztegetni. A címvédő Lisa Carrington az elmúlt négy-öt évben uralja ezt a 200-as sprinttávot. A 2011-es szegedi világbajnokságon aratta az első nagy győzelmét, azóta pedig nyert az olimpián Londonban, illetve további három vb-n diadalmaskodott. Nincs igazából új riválisa, Marta Walczykiewicz és Inna Osypenko-Radomska valószínűleg most is csak az ezüstért fog harcolni.

Férfi K1 1000m: Megtippelhetetlen a győztes

Az összes szám közül itt láthatjuk majd az egyik legszorosabb és legizgalmasabb versenyt, még úgyis, hogy nem lesz magyar, akiért drukkoljunk. Van ugyanakkor hat olyan kajakos a fináléban, aki egész nyugodtan megnyerheti az olimpiai címet, ez pedig egy hihetetlen futamot vetít előre. Általában az előfutamok, elődöntők után okosabb szokott lenni az ember, de itt most ez alapján sem lehet favoritot megnevezni. A világbajnoki címvédő Rene Holten Poulsen nem volt valami meggyőző, a portugál Fernando Pimenta már annál inkább, de a legjobb idő Murray Stewart nevéhez fűződik, nem mintha ennek nagy jelentősége lenne. Josef Dostal ugyancsak esélyes, aki már Londonban is dobogóra állhatott 19 évesen a K4-eseknél. A négy évvel ezelőtti érmesek közül egyébként csak a bronzot nyerő Max Hoff van itt, tehát új bajnokot avatunk. De, hogy ki lesz az, ember legyen a talpán, aki megmondja. Mivel jó pénzt fizetnek mindenkire, így érdemes megjátszani a megérzésünket, aki nálam Pimenta.

Fernando Pimenta nyer – 4.50

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ