Holland bajnoka lehet a hosszabb sprintszámnak

0
75

Szerdán újabb érmek kerülnek kiosztásra atlétikában, szám szerint négy bajnokot avatunk. Kifejezetten izgalmas versenyek várnak ránk, szóval ezúttal is érdemes lesz hajnalban felkelni és virrasztani. 

Női távolugrás: Lesz címvédés?

London aranyérmese, Brittney Reese a gyengébb tavaly és tavalyelőtti év után idén ismét topformában ugrik. Márciusban 7.22-vel Portlandben, hazai pályán megnyerte a fedett pályás világbajnokságot. De nem ez volt idén a legjobb eredménye, Eugene-ben 7.31-ig repült, ami új egyéni csúcs. Viszont nem csak ő örvend jó formának, a legnagyobb riválisa, Ivana Spanovic szintén megdöntötte már ebben a szezonban a rekordját. Az említett portlandi versenyen második, az Európa-bajnokságon első volt. Ami eldöntheti kettejük meccsét, az a fej. Jó pár nagy világversenyen megmérkőztek már, és kettejük küzdelméből rendre az amerikai került ki győztesen. Spanovic, amikor úgy érezhette, hogy na most győzhet, akkor utolsó ugrása is volt válasza Reese-nek. Ami a címvédő ellen szól, hogy hazáján kívül nem brillírozott annyira, bár lehet, hogy a stockholmi Gyémánt Liga nem is hozta különösebben lázba. Az ügyességi számokban láttunk már pár meglepetést Rióban, kérdés itt a két nagy sztárt meglepi-e valaki? 7 méter feletti egyéni csúccsal Tianna Bartoletta, Sosthene Moguenara és Brooke Stratton rendelkezik még. Közülük utóbbi kettő idén ugrotta, ha bármelyikük ezt képes megismételni, akkor abból arany is lehet. Érdemes még megemlíteni Darya Klishinát is, aki az egyetlen orosz atléta a mezőnyben, akit nem tiltottak el. Ő is tud 7 felett, de idén 6.64 a legjobbja, szóval elég sokat kellene javulnia, persze hol máshol tenné, mint az olimpián.

Női 200m: Új bajnokot avatunk

Egyértelmű favoritot ebben a döntőben sem lehet megnevezni. A legjobb eséllyel Dafne Schippers és a 100 győztese, Elanie Thompson pályázik az aranyra. Előbbit az olimpia előtt 100-on is favoritnak tartották, de a döntőben, amit lehetett elrontott, szóval végül még érmet sem nyert. A 200 jobban fekszik neki, itt kevésbé van szerepe a rajtnak, ellenben a kicsivel több állóképesség, ami ehhez kell, az nála nagyon megvan. Ennek a távnak a világbajnoka tavaly Pekingből, ahol szintén a jamaicai lány volt a legnagyobb kihívója. Akkor kihozták egymásból a legtöbbet, mindketten egyéni csúcsot futottak, amit azóta sem tudtak megdönteni. Az elődöntőben már összecsaptak, éppen egy futamban voltak. Schippers egyedüliként ment be 22 mp alá, úgy, hogy látszódott, hogy a végén nem ment maximumot. Ebből simán lehet egy 21.80-as idő, ami aranyat érhet. Thompsonnál idén háttérbe szorult a 200, futott itt-ott ezen a távon, de nem igazán jó időket. Az elődöntős 22.13 az idei legjobbja. Biztosan faragni fog ezen a döntőben, de nem úgy tűnt, hogy 3-4 tizedet hagyott benne. A formája kitűnő, ez nem kérdés, de 100-ra volt kihegyezve. Más nem valószínű, hogy beleszólhat az arany sorsába, Tori Bowie tűnik még erősnek, de komoly egyéni csúcs javítás kellene tőle. Egyébként nincs 200-as olimpiai bajnok a mezőnyben, tehát új bajnokot avatunk.

Dafne Schippers nyer – 1.65

Dafne Schippers. Fotó: erki.nl/Wikipédia
Dafne Schippers. Fotó: erki.nl/Wikipédia

Női 100m gát: Amerikai arany, de kinek a nyakába kerül?

Kevés nagyobb lutri van, mint női vagy férfi gátfutásra fogadni. Ráadásul még az elődöntők sem mentek le, szóval pláne veszélyes komolyabb jóslatokba bocsátkozni. A bukmékerek elég biztosra veszik a 2013-as világbajnok Brianna Rollins győzelmét. A 12.34-es idei legjobbja az nagyon rendben van, de ezt egy olimpiai döntőben megfutni már más tészta. A két honfitársa, Kristi Castlin és Nia Ali pedig ott lohol a nyakában. Utóbbitól az év eleji fedett pályás világbajnokságon egyébként kikapott. A három amerikai között fog ez eldőlni, de nem vennék mérget arra, hogy Rollins nyeri, hiába tartom jobb gátasnak, mint a honfitársait. Nagy lesz a tét, gáton pedig könnyű hibázni, könnyű elgörcsölni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ