Döntőbe jutna az egyetlen magyar műugró

0
84

Magyar szempontból nem lesz kiemelkedő a szerdai nap, a női vízilabda válogatottunk ugyan a döntőért játszik, atlétikában pedig a címvédő Pars Krisztián áll a dobókörbe, illetve a kajakosaink is vízre szállnak, de érmet ezekből csak a későbbiekben láthatunk. Ettől függetlenül vannak sportok, amikre érdemes figyelni, mert a döntők következnek.

Bravúr lenne a továbbjutás

A műugróknál két szám maradt hátra, a leglátványosabb, a férfi és női 10 méteres toronyugrás. A hölgyek mutatkoznak be először ezen a magasságon, köztük Kormos Villő, aki az egyedüli magyar műugró, aki kvótát tudott szerezni. Athén és Peking után ez lesz a harmadik olimpiája, szóval rutintalannak semmiféleképp sem mondható. A helyszín sem ismeretlen számára, járt már Rióban Világkupa-versenyen az év elején. Az esélyeit úgy fogalmazta meg, hogy a középdöntő reális elvárás, de a döntő sem elképzelhetetlen. Utóbbihoz a legjobb 12 között kellene zárni a mai selejtezőben, ami elég komoly bravúr lenne, hiszen tavasszal ez még a londoni Európa-bajnokságon sem jött össze, itt pedig kategóriákkal keményebb a mezőny. De sose lehet tudni, így is jó lesz magyar műugrót látni.

Kormos Villő (fotó: MTI/Szigetváry Zsolt, Illyés Tibor)
Kormos Villő (fotó: MTI/Szigetváry Zsolt, Illyés Tibor)

Kiosztásra kerülnek az utolsó érmek

Az asztaliteniszezőknél szerdán a férfi döntőre és a bronzmeccsre kerül sor. A finálé egyik résztvevője természetesen Kína lesz, a másik pedig Japán. A kínaiak most is tarolnak, háromból három arany kipipálva, és kétség nem fér hozzá, hogy a negyediket is behúzzák. Nem rossz a japán csapat, de az egyéniben bronzot nyerő Jun Mizutanin kívül nincs igazán ütőképes játékosuk, de a kínaiak ellen ő is tehetetlen. A harmadik helyért viszont egy ki-ki meccs várható Németország és Dél-Korea között. Londonban mindkét nemzet érmet nyert, most viszont csak az egyikük állhat fel a dobogóra. A németek az előrébb rangsorolt csapat, de ez semmit nem jelent, náluk van egy kakukktojás Bastian Steger személyében, míg az ázsiaiaknál három top 20-as játékost találunk, igaz, egyikük sincs a 10-ben. A németek az elődöntőben és a negyeddöntőben is elbukták a páros meccsüket, valószínűleg most sem lesz ez másképp. A dél-koreaiaknál a sok nagy csatát megélt, rutinos Joo Sae-hyuk lehet a nyerőember, aki még mindig a világ egyik legjobb védekező játékosa. Itt az idegek harcában az ő türelmes játéka aranyat (pontosabb bronzot) érhet. Nem tűnik most annyira ütőképesnek ez a német csapat.

Dél-Korea nyeri a bronzmeccset – 1.90

Jön az első döntő

A tollaslabdázóknál is végjátékok jönnek. Elsőként a vegyes párosoknál osztanak érmeket, ahol kisebb meglepetésre, nincs kínai duó a döntőben. Az arany a szingapúri Tontowi Ahmad / Liliyana Natsir és a maláj Chan Peng Soon / Goh Liu Ying páros között dől majd el. Előbbi kettős egyértelmű favoritja a döntőnek, a világ egyik legjobb vegyes párosát alkotják. Gyakorlatilag megszorítani sem tudták eddig őket, az elődöntőben volt egy izzadósabb szettjük, de összességében elég simán vették az akadályokat. Elég jól ismeri a két páros egymást, kilencszer találkoztak, 8-1 a szingapúriak javára. Legutóbb éppen itt Rióban mérték össze a tudásukat, a csoportkörben. Szettveszteség nélkül nyerték azt a meccset Ahmadék. Ezek fényében, még 1.25-ért sem rossz a szingapúri duó.

Tontowi Ahmad / Liliyana Natsir nyeri a döntőt – 1.25

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ