Hazafias döntő

0
204

A tenisz egy egyéni sport, ahol nem sok teret kap hogy ki milyen nemzetiségű, pár Davis Kupa-fordulón és a négyévente rendezett olimpián kivül nem is érdemes foglalkozni vele. Rióban viszont két olyan teniszező csap össze akik mindig megszakadnak a nemzeti színekért, tehát azok után hogy hányan lemondták, vagy rossz szájízzel indultak Brazíliába, rossz helyre nem kerül az arany. Jöhet a Delpo-Murray finálé.

Oroszlánszív

Két brutálisan nagy küzdőről van szó. Gondoljunk bele hányan adták volna már fel Del Potro helyzetében. Us Open- és további 17 tornagyőzelem, világbajnoki és DK-döntők, olimpiai bronz, széfben pihenő dollármilliók már a húszas évei elején. Dacára annak hogy már hat éve kihagyott az az átkozott csukló miatt kilenc hónapot, műtétek sorának köszönhetően pedig az utóbbi két év nagy részét, nem akarta szögre akasztani az ütőt, inkább hihetetlen akaraterővel újra és újra beleállt a türelmet követelő melóba, és újra visszatért. Egyszer már a nulláról visszaküzdötte magát a top ötbe, most, közel kétéves kihagyás után először mondhatjuk hogy alakul az a játék.

Juan Martín del Potro. Fotó: mr3002/Shutterstock.com
Juan Martín del Potro. Fotó: mr3002/Shutterstock.com

Vajon Murray helyében hányan adták volna fel lélekben, és törtek volna meg mint sok más fiatalon sikeres játékos? Világranglista-2. hely, több Masters győzelem, de a GS nem akart összejönni, már négyszer veszített döntőt, és rengeteg elődöntőt amíg nem jött össze. Az utóbbi időben az egyedüli aki hosszabb távon is felveszi a versenyt Djokovic-csal, de ellene folyamatosan alulmarad, mégis addig melózott míg az utóbbi fél évben kétszer is el tudta kapni.
Két igazi hazafiról van szó. Del Potro a 2008-as és a 2011-es Davis-Kupa elődöntőben is két leget nyert Argentínának, így a fináléba segítve hazáját. Idén pedig miután hosszú idő után újra lehetett rá számítani, életében először elvállalta a párost is csak hogy segíteni tudjon és Pellával meg is verték az AO-bajnok Fogninit és társát, Lorenzit Pesaróban. Murray-re pedig szavak nincsenek mit tesz a britekért. Négy éve hazai pályán 104 esztendő után vitte haza az aranyat, 66 után nyert britként GS-t, 70-et követően pedig ismét Nagy-Britannia nyerte a DK-t, nagyban köszönhető Andy-nek aki minden egyes és páros mérkőzését megnyert a sorozat alatt. Most pedig elsőként védhet olimpiai címet. Úgy gondolom két ilyen játékosnál jobbat kívánni sem lehetett volna egy ilyen meccsre.

Három szett garantált

Egy biztos, minimum három játszmán keresztül lehet szurkolni, ugyanis a döntő már egy best-of-five mérkőzés. Így még jobban kijön a különbség a két játékos között, a fáradtabbat még nehezebb helyzetbe sodorva. Itt pedig nagyjából el is dőlt, legyen bármekkora szíve Delponak, hogy Murray nyeri az aranyat. A címvédő is nehézzé tette két meccsét, de amikor igazán kellett, az elődöntőben atomjaira szedte Nishikorit. Ezzel szemben JMDP össze mérkőzésén jött az over, hosszú, idegörlő csatákban vett részt. Djokovicot 7-6, 7-6 -ra, Joao Sousát 6-3, 1-6, 6-3 -ra, Taro Danielt 6-7, 6-1, 6-2 -re, Bautistát 7-5, 7-6 -ra, Nadalt pedig (egy több mint három órás csatában) 5-7, 6-4, 7-6 -ra verte. Azzal sincs szerencséje az argentínnak hogy a skót a mezőny legnagyobb taktikusa, és egyik legjobb fogadó játékosa.

Andy Murray. Fotó: lev radin/Shutterstock.com
Andy Murray. Fotó: lev radin/Shutterstock.com

Így a javuló, de a tökéletestől távol álló, erőtlennek tűnő fonák, és a szervái is szét lesznek szedve. Van akkora klasszis hogy így is nyerhessen, de ennyi kimerítő meccs után egyszerűen elképzelhetetlen hogy a fizikailag is tip-top Murray-t 4-5 játszmában verje. Az utóbbi hét évben csak egyszer találkoztak, tehát nagy jelentősége nincs a H2H-nak, de jegyezzük fel hogy 4-2 a második kiemeltnek. Ennek ellenére 1.25 -ért nem vállalkoznék arra hogy egy ekkora harcos ellen menjek. Sajnos az over is nagyon jól lett belőve, vagy tb-k vagy négy szett kell a Delpónál megszokott overhez. Mégis azt mondom ha valamivel feltétlenül izgalmasabbá akarjuk tenni, hát legyen az over, 36,5 felett 1.66 -on.

Oroszország is felállhat a dobogó legfelső fokára

Vasárnap a vegyespárossal nem számolva további két meccs van műsoron, mégpedig a férfi bronzmeccs és a női páros döntő. Nadal a párosban nyert arany után egy bronzot is felkarolhat, nem lenne semmi ilyen előzmények után (az RG óta nem játszott). Kezdeti szorzója ugrott egy nagyobbat, jelenleg 1.72 -n áll. Ez kicsit fura, hiszen nem játszik rosszul, akkor pedig bárkit verhet. Az elődöntőben sem taposták el mint Nishikorit, sőt, amikor úszott a hajó, egészen zseniális játékokkal jött vissza a meccsbe. A japán viszont mintha kifulladt volna a Monfils elleni horrormeccsében, ráadásul ő az aki egyre nagyobb flop a nagy négyes ellen. Idén kétszer játszott a spanyollal, mindkétszer két szettben maradt alul, így még akkor is value a Rafa bronzzal menni ha meglehet, a salakkirály lesz a kizsigereltebb.

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 7. A spanyol Rafael Nadal, miután gyõzött az argentin Federico Delbonis ellen a 2016-os riói nyári olimpia férfi tenisztornájának elsõ fordulójában a Rio de Janeiró-i Olimpiai Teniszközpontban 2016. augusztus 7-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 7.
A spanyol Rafael Nadal, miután gyõzött az argentin Federico Delbonis ellen a 2016-os riói nyári olimpia férfi tenisztornájának elsõ fordulójában a Rio de Janeiró-i Olimpiai Teniszközpontban 2016. augusztus 7-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Eközben a női párosoknál hatalmas meccsre van kilátás, ahol a cél az olimpiai arany. A svájciak Hingise egy legenda, szinte mindent megnyert már, legújabb visszatérése óta a legjobb páros teniszező, de az olimpián még nem tette le névjegyét. Most Bacsinszky Timivel az oldalán remek lehetősége nyílik egy újabb címre. Viszont nem volt könnyű útjuk, elég megemlíteni az elődöntőt, ahol Hradeckáék ellen már szett- és duplabrékhátrányban voltak, mecslabdákkal néztek szembe, de valahogy megoldották. Martina egyébként tavasz óta több pofonba is beleszaladt Mirza mellett mióta megszakadt 41 meccses győzelmi sorozatuk. Makarova és Vesnina viszont egyre jobb és jobb. Hosszú szünetet követően májusban kezdtek el ismét együtt párosozni, de a kihagyás meg sem látszott, madridi elődöntő, római döntő, Garros-finálé, wimbledoni negyeddöntő, majd megnyerték a Rió előtti utolsó versenyt, a montreali premiertornát. Az önbizalommal tehát nincs gond, és ez látszik is. Zsinórban nyolc meccset hoztak le szettveszteség nélkül, a Safarováék elleni elődöntőben egy nagyon színvonalas és küzdős meccsen tartották meg ezt a sorozatot. A közel 1,5 órás első szettben 4-1 40-0 -re vezetett a cseh duó, amikor összekapták magukat Vesnináék, és pazar tenisszel visszajöttek a meccsbe, majd a hősies ellenállás dacára meg is nyerték.

Makarova és Vesnina egyébként nagyon jó barátok (efelett egy videó a népszerű Kia Open Drive sorozatból, ahol angoltudás nélkül is nyilvánvaló milyen jól elvannak), a pályán láthatóan nagyon jól megértik egymást, de elég felnézni a szemrevaló Elena Instagramjára felnézni néha, rendre posztol valamit a párjával kapcsolatban. A Roland Garros elveszített döntője utáni nyilatkozatokban is nagyon meghatóan nyilatkoztak egymásról, ez a két lány tényleg tökéletes így együtt. És jelenleg az egyik legjobb, legtapasztaltabb páros, akik soha nem adják fel. Hingisnél érzek egy kis visszaesését, Timi nem párosspecialista, ráadásul alig játszottak még együtt, szóval 1.72 -n abszolút bevállalható az orosz lányok sikere. Hja, és ki szakította meg azt a 41 meccses Hingis sorozatot? Hát persze hogy Vesnina (Kasatkinával).

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ