Boltot nem lehet megállítani

0
141

Címvédésre készül 200 méteren is Usain Bolt. A jamaicai sprinter a magabiztos 100 méteres címvédése után, most talán még könnyebb helyzetben lehet. 400 méteren Félix Sánchez visszavonulásával új bajnokot avathatnak. 

Férfi 200 méteres síkfutás: Jól megy a Bolt

Voltak kétkedők az olimpia előtt, akik szerint Bolt már nem a régi és sebezhető. Felkészülése sem úgy sikerült és sérülés is nehezített a munkáját. Mindezek után olyan könnyedén nyerte a 100-at, hogy öröm volt nézni. Egy rossz rajt után is simán hozta a döntőt és addig sem szakadt bele, hogy nyerje a futamokat. Itt már lehetett sejteni, hogy itt bizony történelmi címvédés lesz mindkét sprintszámban. Aztán jöttek a 200 előfutamai és elődöntői, ahol Bolt még simábban nyert. Lehetne rá keresni a szavakat, de erre nincsenek. Gyakorlatilag a 200-as táv olyan 130-150 méterét futja meg izomból és még így is képes 20.00 másodpercen belüli időre. Természetesen a legjobb idővel került a döntőbe és ha a 100 sima volt, akkor ez még simább lehet. Itt ugyanis a kiugrás veszélye még kevésbé áll fent, mert itt abszolút biztonsági rajtra játszik Bolt, ahogyan azt már eddigi futásai során is lehetett látni. Ha nem sérül le, akkor itt bizony sima győzelem. Ha végig keményen megfutja, akkor elnézve a formáját a világcsúcsa közelében futhat. Ami szintén a malmára hajthatja a vizet, hogy legnagyobb ellenfele Justin Gatlin meglepetésre nem került döntőbe (talán idei formája alapján és sérülései miatt, mégsem olyan hatalmas szenzáció), illetve Bolt honfitársa Yohan Blake sem futhat döntőt. Persze nélkülük is lesznek komolyabb ellenfelei Boltnak, akik harcolhatnak a második helyért.

Cél az ezüst!

Reálisan LaShawn Merrittnek és Andre De Grassenak van esélye az ezüstért harcolni. De Grasse Bolt futamában volt és egyéni csúcsot futott, szerintem még maradt is benne, így akár bemehet 19.70 alá is. Merritt is szintén csúcsformában van, 400-on bronzérmet nyert Niekerkék mögött. Mutatja jó formáját, hogy döntőben idei legjobbját futotta. Nehéz a 400-at és a 200-at összehozni egy olimpián, de elnézve Merritt formáját, simán kinéz neki egy érem itt is. A többiek messze vannak tőle és látszott rajta is, hogy bőven maradt még benne a döntőre. Nagy csata lesz közte és De Grasse között. Egyedül az lehet Merrittnél hátráltató tényező, hogy előtte fut majd Bolt, így lehet húzni fogja Merrittet, aki így könnyebben elfáradhat. A francia Lemaitre okozhat még meglepetést, fedett pályán idén egészen jó formában volt, ő lehet a legjobb európai 200-on, kérdés ez mire lesz elég.

LaShawn Merritt. Fotó: Ververidis Vasilis/Shutterstock.com
LaShawn Merritt. Fotó: Ververidis Vasilis/Shutterstock.com

Férfi 400 méteres síkfutás: Új bajnokot avatnak

Ki fog felülni Félix Sánchez után a 400 gát trónjára? Az elmúlt olimpiákon Angelo Taylor és Félix Sánchez váltogatta egymást az első helyen, most azonban megszakad a sorozatminta, hiszen mindketten visszavonultak. A mostani döntősök közül csak Javier Culsonnak és Kerron Clementnek van olimpia döntős tapasztalata, ami szerintem sokat nyomhat a latba. Egy ilyen döntőt sokan el szoktak izgulni, pláne gátazás közben. Egy hiba is az aranyba kerülhet. Legnagyobb tapasztalata Kerron Clementnek van, ez kétségtelen. Kétszeres világbajnok ezen a távon, volt olimpiai második is, azonban csúcsévei egyértelműen a 2007-09-es esztendők voltak. Most Taylorék távozása után, megpróbál újra visszajutni a csúcsra. Az idei legjobb idővel rendelkező amerikai Dutch nem jutott ki az olimpiára, az orosz Kudraytsev pedig nem vehetett részt rajta. Clement honfitársa Tinsley kiesett az előfutamok alatt, így az amerikai esélyei alaposan megnőttek. Véleményem szerint, hiába a gyengébb idő és kicsivel gyengébb forma, Culson lehet az első számú kihívója. Neki van tapasztalata ilyen fináléról. Ő az, aki az elmúlt években érmet vagy helyezést hozott el a nagy döntőkről. Az ír Thomas Barr hatalmasat futott az elődöntőben, ami egy országos csúcsra is elég volt, kérdés, hogy ez mennyit vett ki belőle. Szerintem képes lehet a döntőben is egy meglepetésre. A jamaicai Annsert Whyte-ot tartják még nagy favoritnak és esélyesnek, hogy megszorongassa Clementet. Ha egy kicsit bátrak vagyunk, akkor lehet érdemes elgondolkozni, Culson (17.00) vagy Ball (34.00) aranyérmén.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ