Bolt úton a tripla-tripla felé

0
88

Pénteken és szombaton még inkább felpezsdül az élet az Olimpiai Stadionban, ugyanis e két napban összesen 14 atlétikai számban avatnak bajnokot. Köztük kalapácsvetésben, amelyben Pars Krisztián szeretné megvédeni a londoni címét. Lássuk a mai leginkább várt döntők esélyeseit.

Férfi kalapácsvetés: Összejöhet egy érem

Sajnos olimpiai bajnok kalapácsvetőnknek, Pars Krisztiánnak nem úgy sikerült a felkészülése ahogyan azt ő tervezte. Átesett egy lovaglóizom műtéten a tavasszal, utána viszont a dereka nem volt az igazi, így például a Gyulai Memorialon elég elkeserítő dobásai voltak. Márpedig onnan már csak három hete volt addig, hogy Rióban a dobókörbe álljon. De a nagyságát mutatja, hogy címvédőhöz méltóan azért egy elfogadható, akár éremre jó formába hozta magát. A selejtezőben a negyedik legjobb eredményt érte el, ami teljesen jó. Itt muszáj megemlíteni, hogy a toronymagas favorit Pawel Fajdek viszont úgy kizúgott, mint a huzat. Senki nem gondolkozott az aranyban, mert a lengyel dominálta a versenyeket. A kiesésével hirtelen elég sokesélyes lett a küzdelem az olimpiai címet illetően. Nagyon nehéz megmondani, hogy milyen eredmény lehet elég. Nem olyan elit most a mezőny, sokak számára óriási eredmény lenne már csak az is, ha dobogón vagy annak közelében végeznének. Pars még az olimpia előtt úgy gondolta, hogy nagyjából 78 méter lehet a vízválasztó. Ebben az a szép, hogy nincs nagyon olyan a mezőnyben, aki ne lenne képes egy ilyen dobásra. Ez pedig azt jelenti, hogy bárki, az outsiderek közül is felférhet a pódiumra. Fajdek kiesésével talán Ivan Tikhon a legnagyobb favorit, de az ő győzelme elég gáz lenne annak a fényében, hogy a pályafutása legnagyobb részében doppingolás miatt nem versenyezhetett, olimpiai érmet is vettek el tőle. Lehet, hogy idén megint ráakadt valami jó anyagra, 40 évesen 80 méter felett dobni…Pars azt nyilatkozta jó ideje ilyen 75 m körüli “formában” van, bízzunk benne, hogy sikerül erre rápakolnia, és akkor a gyötrelmes felkészülés ellenére szép emlékei lehetnek Rióról.

Pars Krisztián 12.50 Dilshod Nazarov 3.50 Wojciech Nowicki 5.50 Ivan Tikhon 1.90

Pars Krisztián. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Pars Krisztián.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Női 5000m: Újabb világcsúcs?

Hihetetlen nagy versenyt láthattunk a női 10000 méteren. Megkockáztatom, hogy minden idők egyik legnagyobb futása volt. Mondjuk akkora rizikó nincs benne, hiszen Almaz Ayana bődületesen nagy világcsúcsot futott. Az 5000 az még inkább az ő távja, Peking aranyérmese és minden idők második leggyorsabb ideje az ő nevéhez fűződik. Látva a 10000 méteren mutatott formáját, nehéz elképzelni, hogy ne adja át a múltnak Tirunesh Dibaba rekordját, amitől nem volt már messze idén Rómában sem. Csatát itt csak az ezüstért látunk majd, amiben a kenyaiak, a maradék két etióp és a honosított afrikaiak lesznek érdekeltek.

Női 4x100m váltó: Jamaica vs USA?

Benne volt, hogy itt nem lesz kérdés, mert az amerikai lányok elrontották az előfutamot, de valahogyan csak sikerült belobbizniuk magukat a döntőbe. A favorit nem kérdés, hogy Jamaica, náluk van a 100 arany- és bronzérmese, vagyis Elaine Thompson és Shelly-Ann Fraser-Pryce. A másik két fő számomra kérdőjeles, talán a rutinos Veronica Campbell-Brown lehetőséget kap, hihetetlen de ő már Sydney-ben is ott volt a váltóban. Még mindig tud 11 mp-es 100-at, tehát simán helye van a csapatban. Az amerikaiak az előfutamban elég érdekes csapattal álltak ki, az első emberük az a Tianna Bartoletta volt, aki megnyerte a távolugrást. Én nem érzem annyira erősnek a négyesüket, a 100-on ezüstöt nyerő Tori Bowie még bekerül, aki nyilván sokat jelent, de vele sem ők a favoritok. Ez a jamaicai kvartett nagyon erős, és náluk tudom kevésbé elképelni, hogy elrontják a váltást.

Jamaica nyer – 1.50

Férfi 4x100m váltó: Bolt felteheti a pontot az i-re!

Gyakorlatilag minden arról szól, hogy Usain Bolt megcsinálhatja a tripla-triplát, vagyis Pekingben, Londonban és Rióban is három aranyérmet nyer. Valószínűleg utoljára látjuk ötkarikás játékokon futni, kevés rá az esély, hogy ott lesz Tokióban. A 100-as és 200-as futásánál is látszódott, hogy csak arra figyelt, hogy semmit ne rontson el (kiugrás, vonalra lépés stb.), kicsit sem érdekelte milyen időt ér el. Biztos vagyok benne, hogy a váltóval is nagyon figyelni fognak, még véletlenül se kerüljön porszem a gépezetbe. Az egyébként tökéletesen működő gépezetbe, Bolttal két olimpia és négy világbajnokság óta nem hibáztak. Itt most mind a hárman Boltért fognak futni, ami plusz nyomás, csúnya lenne ha most rontana bárki és nem lenne meg a legendának a tripla-tripla. Ha flottul megy minden, akkor nem lehet legyőzni őket. Egyrészről Bolt pokoli gyors a végén, másrészről ott van egy Yohan Blake, egy Asafa Powell, akik igaz nincsenek csúcsformában, de még így is veszett gyorsak. Az amerikaiaknál sem rossz a mag, Justin Gatlin, Tyson Gay, Mike Rodgers, de utóbbi kettő még azt sem tudta kiharcolni, hogy indulhassanak 100-on…

Jamaica nyer – 1.22

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ