Felix nagy dologra készül

0
122

Kedd hajnalban három atlétikai számban osztanak érmeket. A férfiaknál 800 méteren és rúdugrásban, míg a nőknél 400 méteren. Nagyon nagy izgalmakat egyik verseny sem tartogat, de egy olimpián, ahol a lehető legnagyobb a tét, sose lehet tudni. Íme a hajnali döntők esélyesei.

Férfi 800m: Címvédés kinézőben

A futószámok közül erre mondják azt, hogy itt van a legnagyobb szerepe a jó taktikának. És ez igaz is, láttunk már jó néhány erős versenyzőt még a dobogóról is lecsúszni egy rosszul felépített futás miatt. Nagyon nem is kell kutakodni, elég ha az előfutamra ránézünk, ahol a címvédő David Rudishára talán legnagyobb veszélyt jelentő Adam Kszczot számította el magát és esett ki. Éppen ezért óriási dolog, hogy Rudisha nem csak az olimpiai bajnok, hanem kétszeres világbajnok is. Tényleg a táv királyának számít, nagyon nehéz rajta fogást találni. A világrekord is az ő nevéhez fűződik, éppen négy éve a londoni játékokon futotta. Nincsenek igazán erős kihívói, talán a honfitársát, Alfred Kiptekert kell kiemelni, de ő még elég fiatal, a tavalyi vb-döntőben utolsó lett. Nem erősebb és taktikailag sincs meg az a rutinja, mint Rudishának, így nagyon meglepő lenne, ha nyerni tudna. Ebben a mezőnyben valószínűleg különösebb gond nélkül fogja megvédeni a címét a kenyai sztár.

David Rudisha nyer 1.36

David_Rudisha_Beijing_2015
David Rudisha (Fotó: Erik van Leeuwen/ Wikipedia)

Női 400m: Felix felérhet a csúcsra

Nagyon úgy tűnik, hogy jól sikerült Allyson Felix formaidőzítése, az elődöntőben 49.67-tel messze a legjobb időt futotta. Innentől sok kérdés nincs, mert Shaunae Millert leszámítva a döntő többi résztvevőjének ez az idő egyéni csúcs lenne. Felix legjobbja 49.26, látva a formáját és, hogy milyen gyors a pálya, akár még meg is döntheti. Miller annyiból érdekes, hogy 49.55 a legjobbja, viszont azt idén futotta, szóval a formával nála sincs probléma, az elődöntőben sem futott rosszul. De bravúr lenne az ő győzelme, egyébként a tavalyi pekingi világbajnoki döntője is róluk szólt, akkor Felix elég rendesen elverte. A bronzért Natasha Hastings és Shericka Jackson pályázik a legjobb eséllyel. Nagyon 50-50-re áll az ő külön csatájuk, Jacksonnak annyi előnye van, hogy látni fogja maga előtt Hastingset. Visszatérve még Felixre, elég nagy dolgot vihet véghez, hiszen a londoni ötkarikás játékokon 200-on nyert aranyérmet, most pedig 400-on is megkaparinthatja a legfényesebb medáliát, ami nem egy megszokott dolog, hiszen a 200-asok inkább 100-on szoktak indulni.

Allyson Felix nyer 1.57

Allyson Felix. Fotó: www.erki.nl/Wikipédia
Allyson Felix. Fotó: www.erki.nl/Wikipédia

Férfi súlylökés: Itt sem kérdés a győztes

Óriási  a féizgalmakatrfi rúdugrók versenye sem tartogat, kivéve, ha a címvédő Renaud Lavillenie megnehezíti a saját dolgát. Időnként ugyanis kihívásokat keres, idén az Európa-bajnokságon például úgy döntött, hogy 575 centin száll be, ami 15-tel magasabb volt, mint a győztes Robert Sobera magassága. Mondanom sem kell, hogy a nagyképűség vége az lett, hogy Lavillenie három rontott kísérlettel, eredmény nélkül az utolsó helyen zárt. Elvileg álmából felkelve is tudja ezt a magasságot, de egy versenyen mindig más. Olyan nagyon nem siránkozott, hogy nem sikerült, nagy motivációt számára az Eb nem tartogatott. Itt Rióban ilyet aligha fog bevállalni, főleg, hogy a tengerentúlról két veszélyes kihívója is lesz. Sam Kendricks 5.92-es, Shawnacy Barber pedig 6.00 méteres idei legjobb eredménnyel rendelkezik, amit, ha megugranának, akkor azzal komoly nyomást tudnának tenni a franciára, aki ahhoz képest, hogy mekkora alakja a rúdugrásnak, számtalan világversenyen mondott már csődöt fejben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ