Eljött az idő az első cselgáncs éremre

0
91

Micsoda napon vagyunk túl, kedden három érem került Magyarország neve mellé. Mindenféléből gyűjtöttünk, köszönhetően Hosszú Katinkának, Imre Gézának és Kenderesi Tamásnak. Szerdán nem az úszóink lesznek főszerepben, hanem Tóth Krisztián a dzsúdósoknál, aki aranyesélyesként lép tatamira.

Tóth Krisztián (jobbra) nagy harcban. Forrás: MTI
Tóth Krisztián (jobbra) nagy harcban. Forrás: MTI

A sok ezüst után jöhet a legfényesebb érem

Talán a legkomolyabb esélyünk a dobogóra a cselgáncsozóknál Tóth Krisztián, aki a 90 kg-os súlycsoport egyik ásza. Az elmúlt két évben egy Európa-bajnoki és egy világbajnoki ezüstéremmel is megörvendeztetett minket. Utóbbit idén Kazanyban szerezte, tehát nem csoda, hogy számolnak vele a bukik is. A győzelmére 7.00-szeres, az elődöntőbe jutására 1.60-as oddsot kínálnak, és összességében a negyedik legesélyesebbnek tartják. Bemelegítésnek éppen ideális ellenfelet kapott a kenyai Kiplangat Sang személyében. Őt különösebb gond nélkül kell legyőznie, tudásban nincsenek egy kategóriában. A 16 között már trükkösebb ellenfél jöhet, Ilias Iliadis Athén bajnoka még a 81 kg-os súlycsoportban, míg a 90-eseknél a londoni ötkarikás játékokon szerzett bronzérmet. Mondhatni tehát, hogy egy kifejezetten kemény párharcra számíthat már a harmadik körben. Ha úgy alakul, akkor a negyeddöntőben az Eb-győztes svéd Marcus Nymant lenne jó elkerülni. Nem könnyű sorsolás, de nem is megoldhatatlan. Krisztián egyébként az olimpia előtt úgy nyilatkozott, hogy éremmel szeretne hazatérni, és minél fényesebbel.

Tóth Krisztián 7.00 Baker Mashu 3.00 Dong-Han Gwak 3.50 Varlam Liparteliani 6.25

Bemutatkozik londoni aranyérmes vívónk

Nem csak Tóth Krisztiánra lesz érdemes odafigyelni szerdán, hanem az olimpiai bajnok kardvívónkra, Szilágyi Áronra is. Nem őt tartják a legnagyobb esélyesnek, de természetesen komolyan számolni kell vele. A negyeddöntőben találkozhat az első igazán nehéz ellenféllel. A kardozóknál Decsi Tamás is pástra lép, de tőle már az első fordulós győzelem is bravúr lenne, hiszen a londoni játékokon bronzérmet szerző Nikolay Kovalev ellen kezd.

Szilágyi Áron 7.00 Aleksey Yakimeno 4.50 Kim Jung-hwan 7.00  Daryl Homer 9.00

A hölgyeknél a tőrözők lesznek főszerepben. Pástra lép a hatodik olimpiáján résztvevő Mohamed Aida, aki valami hasonlóra készül, mint a férfiaknál Imre Géza, vagyis 40 évesen dobogóra állni. Kétgyermekes anyukaként már a riói kvótát is rettentően nehéz volt megszereznie, de Brazíliába már nagy reményekkel érkezett. Nem tartozik a közvetlen esélyesek közé, de nagy hiba lenne leírni. Mellette a kétszeres vb-bronzérmes Knapek Edinára is figyelni kell. Mindketten verhető ellenfelet kaptak az első körben.

Célegyenesbe fordulnak az asztaliteniszezők

Kicsit sem meglepő módon a ping-pongosoknál a legjobb négy között mind a férfi, mind a női vonalon megtaláljuk a kínaiakat, és az sem lenne szenzáció, ha mindkét nemnél házirangadó jönne össze a fináléban. Szerdán a hölgyeké lesz a főszerep. A világelső Ding Ning ellenfele az elődöntőben a 27. kiemelt Kim Song-i lesz. Ding eddig szinte az észak-koreainál csak erősebb játékosokkal nézett szembe, és így sem veszített szettet. Elvileg Kimet is simán kellene vernie. A másik elődöntő, a címvédő Xiaoxia Li és Fukuhara Ai összecsapása valamivel izgalmasabbnak ígérkezik. A japán lány nagyon magabiztosan menetel, az előző körben az egyik esélyesnek számító Feng Tianwei-t verte, ráadásul négy szettben. Meglepő lenne, ha még egy nagy skalpot szerezne, főleg, hogy a kínai riválisa ellen elég gyenge mutatóval áll. Tízszer találkoztak eddig, abból kilencet Xiaoxia nyert meg. Nagyon úgy néz ki, hogy a londoni nyári játékok után Rióban is Ning és Li között dől el az arany sorsa. Négy éve egyébként utóbbi győzött. Tippek: Ding Ning + Xiaoxia Li 1.22

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ