Az olimpia mindig is az emberi teljesítőképesség diadaláról, az akaraterőről és a kitartásról szólt. Derek Redmond ennek szellemében írta be magát a nyári játékok történelmébe úgy, hogy egyetlen érmet sem nyert, de küzdeni akarása bajnokká tette őt.

Váltóban Európa-, és világbajnok

Derek Redmond 4×400 méteres váltóban érte el legnagyobb sikereit, de egyéniben is jól teljesített, hiszen többször is brit csúcstartó volt ezen a távon. Két olimpián is indult, de egyiket sem tudta befejezni úgy, ahogy szerette volna. A ’88-as szöuli játékokon achilles sérülés miatt még csak epizódszereplő sem volt, hiszen néhány pillanattal első futása előtt jött a probléma. Ezt követően több műtét is hátráltatta karrierjét, de kiharcolta a részvételt a következő, barcelonai olimpiára is, ahol éremesélyesként említették a nevét. Az első kör után övé volt a legjobb időeredmény 400-on, majd saját negyeddöntő futamát is megnyerte. “Az első két futásom nagyon jó volt, könnyedén ment. Megbeszéltük édesapámmal és az edzőmmel, hogy kicsit rákapcsolok az elődöntőben azért, hogy a fináléban minél jobb pályáról indulhassak” – emlékezett vissza Redmond. Terve nem sikerült, mert drámai sérülése következtében, második olimpiája is finálé nélkül ért véget.

Mindenképp célba akart érni

Futás közben elszakadt a combizma, amit hirtelen fel sem fogott. “Éreztem valamit a lábamban, a következő pillanatban már a földön voltam. Minél gyorsabban fel akartam állni, mert ezt az olimpiát már semmiképp nem szerettem volna hordágyon elhagyni. Nem tudtam pontosan hol vagyok, de tényleg hittem abban, hogy még továbbjuthatok, ha befejezem” – emlékezett vissza a brit futó. “Azt hittem gyors vagyok, de visszanézve a felvételeket, tévedtem” – mondta Redmond, akinek aztán édesapja sietett a segítségére. “Mondtam neki, hogy álljunk meg, de ő visszautasított. Rendben fiam, akkor együtt megyünk át a célvonalon” – idézte fel az édesapa. A teljes jelenetet fenn láthatod videón is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ